Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

8:47 μ.μ.




Με την κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερή άρχισε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με κατηγορούμενους τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, πρώην αντιδημάρχους και υψηλόβαθμους δημοτικούς υπαλλήλους.

Στην κατάθεσή της η βασική μάρτυρας κατηγορίας παρουσίασε στοιχεία του πορίσματος που προέκυψε από τις έρευνες τις οποίες διενήργησε στις δημοτικές υπηρεσίες. Η κ. Τσεμπερή είπε, μεταξύ άλλων, ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 90 διαπιστώθηκαν πλαστογραφίες και άλλες παρατυπίες.
Υποστήριξε ακόμη ότι κάθε χρόνο δημιουργούνταν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά ελλείμματα, χωρίς να γίνεται ο προβλεπόμενος από το νόμο έλεγχος στα παραστατικά. Η μάρτυρας είπε τέλος ότι προϊστάμενοι υπηρεσιών στο Δήμο αρνούνταν να συνεργαστούν και να της δώσουν έγγραφα και συμπλήρωσε ότι πολλές φορές χρειάστηκε να παρέμβει ο εισαγγελέας.

Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση εισφορών εργαζομένων, που δεν αποδίδονταν στα ασφαλιστικά ταμεία για σχεδόν μία δεκαετία.
Οι συνολικά 18 κατηγορούμενοι δικάζονται για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας και συνέργιας στις παραπάνω πράξεις, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.